Légifilm készítés Mosonmagyaróvári szennyvíztelep

Légifilm készítés Mosonmagyaróvári szennyvíztelep részére. A mosonmagyaróvári szennyvíztisztító telepnek készíthettünk promóciós filmet légifilm jelenetekkel fűszerezve. Látva filmjeinket és az azokban szereplő légi felvételeinket, bennünket bíztak meg, hogy készítsük el pr filmjüket. Mindenképp szerették volna madártávlatból is szemléltetni a Duna melletti hatalmas telepüket.

Ez a szennyvíztisztitó telep 1964-ben épült a Gabonarakparton ami 1986-ig csupán mechanikai tisztítást végzett, és ez évtől bővítették kapacitását és a biológiai tisztításra is alkalmassá tették. 1995-ben újabb bővítést igényelt a telep, mivel Mosonmagyaróvár csatornahálózatát bővítették és a szennyvíztelephez további három község is csatlakozott szennyvízükkel. A Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás K.E.O.P 1.2.0. kétfordulós pályázati forrást nyert el a szennyvíztisztító fejlesztésére, mely 2012-től 2014 év végéig megvalósult. 

Légifilm készítés Mosonmagyaróvári szennyvíztelep

Mivel légifilm készítéssel is foglalkozunk, így több légijelenettel is tarkítottuk kisfilmjüket, melyben bemutatjuk a szennyvíztelep teljes működését lépésről lépésre. Elmondjuk, hogy mely településekről, naponta átlagosan hány m3 szennyvíz érkezik be hozzájuk, és miket tartalmaz ez a beérkező szennylé. Ezen, ahogy mi is, sokan elcsodálkoznának, miket dobnak bele az emberek a csatornákba. Elképesztő volt hallani és látni mindezt. Mikor az első úgynevezett durva rácsos szűrőt vettük fel, épp egy játék kamiont hozott fel a rács. De találtak már bukósisakot, kabátot és sorolhatnánk mi mindent. Megnéztük az átemelő szivattyúkat, az előmechanikai műtárgysort, a homokfogót és ülepítőt, majd a c-tech medencékre is felmentünk és alaposan körbejártuk őket. Elmagyarázták, hogyan készül a biogáz, amit elsősorban a telep számára szükséges villamos energia előállítására használnak fel. A szolár csarnokot, amely 2×1080 m2-es és ahova a már víztelenített iszap kerül, mind belülről mind pedig levegőből készített felvétellel mutatjuk be.  

Drónunkkal gyönyörű felvételeket vettünk fel és azt is felettébb érdekes látni, ahogy a c-tech medencékben levegővel dúsítják a már kellőképpen megtisztított szennyvizet. Több településről érkezik be a csatornákon át a szennylé, többek között Mosonmagyaróvárról is, ezért légi jelenetek e városról is szerepelnek filmjükben. Továbbá még jó néhány, quadkopterünkkel felvett jelenetet is belecsempésztünk, színesebbé téve ezzel pr filmjüket.
Forgattunk a laborban, ahol a kibocsátott szennyvíz minőségét folyamatosan ellenőrzik. És megtekintettük azokat a korszerű folyamatirányító rendszereket amelyekkel a szennyvízkezelés minden egyes lépését nyomon tudják követni. 

Számunkra nagyon érdekes volt a telep teljes folyamatát, működését megörökíteni és tanulmányozni. Filmünkkel szeretnénk mindenki számára bemutatni és érthetővé tenni miképp is működik egy ilyen szennyvíztisztító telep.